Pame Kaimakli

Το Πάμε Καϊμακλί είναι ένα φεστιβάλ γειτονιάς που ξεκίνησε το 2013 από τους κατοίκους της γειτονιάς του Καϊμακλίου* και, από το 2017, διοργανώνεται από τους Urban Gorillas*. Από μια σειρά ad-hoc, άτυπων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στα ιδιωτικά σπίτια των γειτόνων, το φεστιβάλ έχει εξελιχθεί σε μια γνωστή εκδήλωση που φιλοξενεί καταξιωμένους καλλιτέχνες- έχει γίνει ένας διεπιστημονικός χώρος όπου το τοπικό συναντά το παγκόσμιο. Πρόκειται για ένα ετήσιο κοινοτικό γεγονός που έχει ως στόχο να διερευνήσει τις ιδέες της δημοσιότητας, της συνδημιουργίας και της κοινοτικής δέσμευσης μέσω δημιουργικών παρεμβάσεων σε συνεργασία με κατοίκους και καλλιτέχνες.

Οι επιμελητές της έκδοσης του Φεστιβάλ Πάμε Καϊμακλί 2024 είναι ο Γιώργος Χατζηχρίστου, η Τερέζα Τούρβα και η Βερόνικα Αντωνίου. Η έκδοση του φεστιβάλ 2024 χρηματοδοτείται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη μέσω του προγράμματος PS4Her και το Commonwealth Foundation.

Στους βασικούς συνεργάτες και υποστηρικτές μας περιλαμβάνονται: 

Δήμος Λευκωσίας – Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Εργαστήριο Χαλύβδινων Κατασκευών, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Πρόοδος Καϊμακλίου

ΕΚΥΣΥ

Rehearsal Space από την Αριάννα Οικονόμου

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Καφενείο Πλατεία Καϊμακλίου

Αχιλλέας Καϊμακλίου

Συμβούλιο Ελληνικών Σχολείων Λευκωσίας

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διατόπου

BOLT

NEXT BIKE

Τα προηγούμενα χρόνια, το φεστιβάλ έχει επίσης υποστηριχθεί από διάφορους άλλους αξιόλογους φορείς, όπως η NIMAC, η Ιταλική Πρεσβεία, η Ινδική Πρεσβεία, η JEC Osaka Co., το Japan World Exposition 1970 Commemorative Fund (JEC), ο Οργανισμός Τουρισμού Λευκωσίας, το Engage Nicosia, η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Κύπρο και το TMS – Thinker Maker Space.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνεται στους συμπαραγωγούς μας, όλους τους κατοίκους του Καϊμακλίου, που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, ανοίγοντας τα σπίτια και άλλους ιδιωτικούς χώρους για την έκθεση των έργων των καλλιτεχνών, προσφέροντας τις γνώσεις τους, τον εξοπλισμό τους, τον ηλεκτρισμό και το χαμόγελό τους.

*Για το Καϊμακλί:

 Το Καϊμακλί είναι μια κατοικημένη περιοχή στο βορειοανατολικό τμήμα του ελληνοκυπριακού δήμου Λευκωσίας, συνορεύοντας με την Πράσινη Γραμμή που χωρίζει την πρωτεύουσα. Το Καϊμακλί εκτείνεται επίσης στην τουρκοκυπριακή πλευρά και οι δύο γειτονιές χωρίζονται πλέον από τη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, κάτι που το φεστιβάλ προσπαθεί να ξεπεράσει με διάφορους τρόπους παρουσίασης ενός οράματος για την επανένωση. Η περιοχή στην ελληνική πλευρά είναι μια γραφική περιοχή με νεοκλασικά κτίρια που χτίστηκαν από διάσημους τεχνίτες που ειδικεύονταν στην πέτρινη γλυπτική και ζούσαν στη γειτονιά. Αν και πλούσια σε ιστορία, είναι ένα πολύ ήσυχο και ξεχασμένο μέρος της πόλης. 

Urban Gorillas

Για τους Urban Gorillas

Οι Urban Gorillas (www.urbangorillas.org) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2013 και καθοδηγείται από μια ποικιλόμορφη ομάδα που έχει ως στόχο την καλλιέργεια ζωντανών, καινοτόμων και χωρίς αποκλεισμούς αστικών περιβαλλόντων. Επικεντρωνόμαστε στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, ζωντανεύοντας αστικούς δημόσιους χώρους και κοινότητες μέσω καλλιτεχνικών παρεμβάσεων, συμμετοχής της κοινότητας, ακτιβισμού και εμπεριστατωμένης έρευνας. Οι πρωτοβουλίες μας αναζωογονούν τους δημόσιους χώρους, ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών και θέτουν υπό αμφισβήτηση την αστική πολιτική, ενσωματώνοντας μηχανισμούς της βάσης και καινοτόμο σχεδιασμό στην αρχιτεκτονική και τον κοινωνικό σχεδιασμό.

Με ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμοσύνης στην τέχνη, την αρχιτεκτονική, τον αστικό σχεδιασμό και το σχεδιασμό τοπίου, την περιβαλλοντική μηχανική, τα οικονομικά, την επικοινωνία και τη διαχείριση πολιτιστικών έργων, η Urban Gorillas είναι μια κινητήρια δύναμη στον αστικό μετασχηματισμό.